PESTO

Temat: Strata wagi po nadczynności tarczycy
Trzy lata temu wykryto u mnie nadczynnosc tarczycy - za wysoki poziom TSH,Leczyłem sie farmakologicznie przez rok i poziom hormonu spadł do prawidlowego pziomu , ale pomimo wszystko od dwoch lat trace na wadze, Przy wzroście 180 cm mam tylko 65 kg. Wykonałem wszelkie badania odnośnie wyeliminowania raka ,poziom białych krwinek mam również w normie, Caly czas sukcesywnie co roku 2kg jednak trace na wadze, poziom TSH caly czas jest OK,chociaz przez ostatnie dwa lata biore co 3 dni jedna tabletke na obnizenie hormonu TSH zgodnie zreszta z zaleceniem endokrynologa. Proszę o podpowiedź...
Źródło: topranking.pl/1849/97,strata,wagi,po,nadczynnosci,tarczycy.php



Temat: Strata wagi po nadczynności tarczycy
K wrote: Trzy lata temu wykryto u mnie nadczynnosc tarczycy - za wysoki poziom TSH,Leczyłem sie farmakologicznie przez rok i poziom hormonu spadł do prawidlowego pziomu , ale pomimo wszystko od dwoch lat trace na wadze, Przy wzroście 180 cm mam tylko 65 kg. Wykonałem wszelkie badania odnośnie wyeliminowania raka ,poziom białych krwinek mam również w normie, Caly czas sukcesywnie co roku 2kg jednak trace na wadze, poziom TSH caly czas jest OK,chociaz przez ostatnie dwa lata biore co 3 dni jedna tabletke na obnizenie hormonu TSH zgodnie zreszta z zaleceniem endokrynologa. Proszę ... bardzo dobry , Pozdrawiam i Dziekuje za zainteresowanie erm, przepraszam że wtrącę się z głupią uwagą, ale za wysoki poziom TSH świadczy raczej o niedoczynności tarczycy? Zbadano też hormony samej tarczycy?...
Źródło: topranking.pl/1849/97,strata,wagi,po,nadczynnosci,tarczycy.php


Temat: Lekarz prowadzacy- rak tarczycy
Lekarz prowadzacy- rak tarczycy Poczytalam sobie tu na forum o niedoczynnosci przytarczyc i nie wiem co mam robic. Jestem 3 lata po usunieciu tarczycy wraz z trzem przytarczycami. Mialam dwa razy ... Za kazdym razem robi mi usg, tsh i tg. Ani razu nie zrobil mi poziomu wapnia, nawet jak przyszlam po ataku tezyczki. Pokazuje mu wyniki ktore robie sobie prywatnie i ktore za kazdym razem sa ponizej normy. Nic mi nie mowi ze mam sobie sama robic te badania , nic nie wiem o badaniu poziomu fosforu. Nie wiem co robic kiedy mam ... Czy wystarczy do lekarza rodzinnego? Jak znalezc dobrego endo, ktory nie zlekcewazy moich problemow z wapnem zajmujac sie tylko rakiem ktorego juz dawno nie mam? Maciej jakies namiary na sensownego lekarza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,21445059,21445059,Lekarz_prowadzacy_rak_tarczycy.html


Temat: rak tarczycy złośliwy-załamani-prośba o pomoc :(
Witaj, jestem po operacji całkowitego wycięcia tarczycy z powodu raka brodawkowatego (operacja w maju 2004) i terapii jodem w lipcu 2004.Czuję się generalnie ok, przyjmuję 150 mg Eltroxinu.Jedyne co mi dokucza,to częste uczucia gorąca (kiedyś choć hormony były w normie bywało mi bardzo zimno).Wydawało mi się, że wiem dużo na temat tarczycy, ale wszędzie są materiały tylko o nadczynności albo niedoczynności, a ja mam "sztuczną" nadczynność,Wy chyba też tak macie - TSH musi być bardzo niskie, bliskie 0, żeby zahamować produkcję komórek nowotworowych.I o tej sytuacji i zachowaniu organizmu nie wiem prawie nic,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,37626375,37626375,rak_tarczycy_zlosliwy_zalamani_prosba_o_pomoc_.html


Temat: nie radze sobie z wagą
nowe wyniki z 16.grudnia witam, robiłam ostatnio wyniki; biorę Euthyrox 6 x 150 i 1 x 175: wynik: normy: % TSH (s) 0,392 mU/l 0,27 - 4,2 3% fT4 18,05 pmol/l 12 - 22 60,50% fT3 3,73 ... niskie Help... w poniedzialek ide do lekarza po receptę tylko, bo rpzy wynikach znowu mam komentarz, ze są w normie. Ostatnio cykl menstruacyjny wydlużyl mi się do 44 dni, gdzie normalnie był 28-29 dni. Acha i jeszcze wazna informacja ku uzupełnieniu: mam raka tarczycy, zostawiony fragmencik lewego płata. Operacja 2005 rok.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103596678,103596678,nie_radze_sobie_z_waga.html


Temat: nie radze sobie z wagą
fuga27 napisała: > witam, > robiłam ostatnio wyniki; > biorę Euthyrox 6 x 150 i 1 x 175: > > wynik: normy: % > TSH (s) 0,392 mU/l 0,27 - 4,2 3% > fT4 18,05 pmol/l 12 - 22 60,50% > fT3 3,73 pmol/l 3,1 - 6,8 17,03% > Ferrytyna 40,28 ng/ml 13 - 150 > a m-c temu: dziewczyny pomocy! mam raka tarczycy, biorę Euthyrox 150 x 5 dni w tygodniu i 175 x 2 dni; moje wyniki: TSH (s) < 0,005 mU/l (0,27 - 4,2) -5,59% fT4 24,46 pmol/l (12-22) 124% fT3 4,92 pmol/l (3,1 - 6,8) 49,18% PRL (Prolaktyna)249,5 mU/l (127 - 637) ferrytyna 24,03ng/ml (13 - 150) sądzę, że powinnaś wrócić do poprzedniego dawkowania i koniecznie załatw sobie dobre żelazo. Dawno wykonywałaś usg tarczycy? Pisałaś, że zostawiono Ci jej kawałek,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103596678,103596678,nie_radze_sobie_z_waga.html


Temat: Prośba o kontakt - endokrynolog-onkolog
Prośba o kontakt - endokrynolog-onkolog Witam, Proszę o kontakt do prywatnego gabinetu lekarza, który zajmuje się leczeniem raka tarczycy w Zgierzu lub Gliwicach. Cztery lata temu wykryto u mnie raka pęcherzykowego, ... wyniki czyli USG tarczycy i RTG klatki piersiowej, Tsh w normie. Proszę pomóżcie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81699911,81699911,Prosba_o_kontakt_endokrynolog_onkolog.html


Temat: 6 miesięcy po operacji
Witam, miałam podobny problem, operacja pol roku temu (ca papillare), wyciete pol tarczycy, tez po operacji nie czulam sie dobrze, może nie było bardzo źle, ale wiedziałam, że coś jest nie tak. Moja endo tez stwierdzila, że nie ma sensu robic tf3 i ft4 tylko tsh...wiec sie wkurzylam i zmienilam lekarza. okazalo sie bowiem, ze moje ft3 bylo w dolnej granicy (2,68 przy normie 2 - 4,4!), przy bardzo niskim tsh (0,021), ft4 raczej w gornej granicy. pomyslalam ze to kwestia niskiego ft3, ale nie rozmawialam juz na ten temat z pania doktor, gdyz ona chciala mi po prostu zwiekszyc tsh, bo stwierdzila, ze nie moze byc takie niskie, chyba nic wiecej jej nie obchodzilo. zaczelam dobierac troche novothyralu i czuje sie super. teraz szukam innego lekarza. najgorsze jest to, ze ta pani uchodzi na nielicznego specjaliste w leczenu ludzi po raku tarczycy:- /takich lekarzy podobno jest bardzo malo.Nie polecam Ci oczywiscie leczenia na wlasna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,86837757,86837757,6_miesiecy_po_operacji.html


Temat: za wysokie FT3 przy Novo
Ja mam tsh 0,013 przy ft3 i ft4 w normie, lekarz stwierdził, że za niskie, wiec już nie wiem jak to powinno być. Słyszałam też, że przy novo nie oznacza sie tsh, ale kto wie jak jest naprawde, skoro niektórzy lekarze sądza inaczej. A czy leczysz sie w Wwie?jesli tak, to podaj prosze namiary na lekarza. Tsh nie jest bez sensu, ale to zalezy z jakiego powodu miałas usuwaną tarczyce. Np. po raku brodawkowatym tsh ma być niskie, więc się je oznacza, ale ważne sa tez oczywiscie ft3 i ft4.Po tym poznać m.in. czy masz hormony w normie, a nie po samym tsh.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87223459,87223459,za_wysokie_FT3_przy_Novo.html


Temat: Tajemniczy przypadek.
Wartosci hormonów były raz przy dolnej a drugi raz przy górnej granicy normy. Lekarz stwierdzał że "w normie" i byłam uspokojona. Teraz już wiem ze te wachania góra-dół normą w moim przypadku nie były.Jak pisze Tess "prawidłowe poziomy to około 50% normy". Pytasz czy objawy po wycięciu tarczycy ustąpiły, trudno mi ocenic bo wycinanie tarczycy rozłożyło sie w moim przypadku na trzy ... bo według zaleceń z Gliwic po leczeniu raka jodem radioaktywnym i przyjmowaniu Letroxu musze utrzymywac TSH w przedziale 0,05 do 0,1 więc jak gdyby w niedoczynnosci. Przed szybką akcją serca zabezpieczac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87878757,87878757,Tajemniczy_przypadek_.html


Temat: Czy moje wyniki są prawidłowe?
Serdecznie dziękuję, Rostedo Podczas operacji usunięto mi guz tarczycy, który powodował nadczynność. Chirurg, który mnie operował, ustawił mi Euthyrox tak, aby TSH było w dolnej granicy normy. Endokrynolog powiedział mi, że to jest konieczne jedynie przy raku tarczycy, zaś w moim przypadku wystarczy, by było po prostu w granicach normy. I kompletnie nie chce słuchać, że ja się lepiej czułam przy dolnej granicy TSH. Wciąż słyszę, że za dużo tego Euthyroxu i żeby zmniejszać dawkę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90853232,90853232,Czy_moje_wyniki_sa_prawidlowe_.html


Temat: Brak tarczycy -> dieta
Nie spotkałam jeszcze osoby z wycietą tarczycą z powodu raka by miała mieć inne TSH niż bliskie 0. Na wypisie ze szpitala jak byk napisane jaką normę musimy utrzymywać. Po co badać ft3 i ft4 skoro nie mamy tarczycy? KAżdy lekarz to powie. Osobiście wydaje mi się,że dieta jako taka nie ma większego znaczenia przy braku tarczycy. Ja bardziej martwiłabym się wznową...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90881232,90881232,Brak_tarczycy_62_dieta.html


Temat: Brak tarczycy -> dieta
Jestem w podobnej sytuacji - tarczyca usunięta z powodu raka pęcherzykowatego tarczycy, supresyjna dawka hormonów. Tak ma być - TSH bliskie "0". Ta lekami wywołana nadczynność ma zapobiegać odrastaniu tarczycy, co ... Żeby "go" zamordować Wzrost wagi jest u Cibie zapewne skutkiem tej nadczynności - znam osoby, które w nadczynności tyją, choć podobno normą jest raczej chudnięcie. Operowana byłam w 2005 roku, a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90881232,90881232,Brak_tarczycy_62_dieta.html


Temat: Inny umysł
hmmm.... mam wycięta tarczycę w całości i wiem,że muszę być niedoczynności. Na wypisie szpitalnym mam jak byk napisaną wartość TSH, którą powinnam utrzymywać i mam badać tylko TSH co jakiś czas. ... brak koncentracji, kłopoty ze snem. Po kilku tygodniach wróciłam do normy. I teraz oprócz zmęczenia nie mam objawów. Tylko... ja miałam raka więc może jest jakoś inaczej. W NOwym Roku dużo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,88719262,88719262,Inny_umysl.html


Temat: szok!!!
szok!!! Witam! Minęło półtora miesiąca od mojej operacji. Mam wycięty lewy płat tarczycy z powodu raka brodawkowatego. Ze względu na jego bardzo wczesne rozpoznanie i małą inwazyjność nie muszę przyjmować jodu, ... już zaczęła starać się o dziecko! Mnie wręcz zatkało, gdy to usłyszałam. Od innych lekarzy słyszałam bowiem, że trzeba odczekać czas jakiś od samej operacji (jakiejkolwiek), ustawić hormony, skontrolować USG tarczycy za pół roku. Ich zdaniem w tej chwili zajście w ciąże wiązałoby się z ryzykiem poronienia. Poza tym jeszcze jedna sprawa - moje TSH wynosi 2.25 (norma 0.27-4.2), a pani doktor...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,59676217,59676217,szok_.html


Temat: Nadczynność przytarczyc?
a masz bóle kości? ja na razie leczona jestem na nadczynoość tarczycy, ale mam takze wysoki poziom wapnia fosforu magnezu( w marcu). tsh 0,0125, ft4 1,04, ft3 3,29 ( wyniki z ... nadczynność tarczycy ( IV/2007 : tsh 0,005, ft4 prawie 20, ft3 około 10) i do domu, Bóle mam dalej, nie wiem tez co robić, nie wiem czy mozna mieć aż takie bole kości i rozchwiane hormony, ja ciąglę uważam, że mam chyba raka i to z przerzutami./ Lecze się u endo, po 3 miesiacach wyniki jak powyżej ( VII/2007), kosciu bolą i nie wiem co robić, w międzyczasie spuchła ręka, boli język, noga , kręgosłup itp. Co robć? Chirurg co do wapnia, fosooru i ALP ( Fosfataza ok 96- norma do 110) stwierdził,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,66820805,66820805,Nadczynnosc_przytarczyc_.html


Temat: Usg tarczycy - chyba boję się raka...
Usg tarczycy - chyba boję się raka... Wczoraj byłam u ginekologa w związku z samoistnym poronieniem. A że jest ona jednocześnie endo, to wspomniałam, że dawno (ok 10 lat temu) miałam niedoczynność, brałam leki, ale później juz bylo ok i nie brałam. No i zrobiła mi usg tarczycy. Oto wyniki: cieść - 5 mm Plat prawy o wymiarach 18/17/53 mm. W dolnym biegunie płata prawego okrągłe, hypoechogeniczne, niejednorodne ognisko o średnicy 19 mm. Płat lewy o wymiarach 17/15/40 mm, niejednorodny echogenicznie, bez zmian ogniskowych. Mam zrobić TSH i jeśli wynik będzie w normie pość na biopsję. O tarczycy wiem niewiele, a o guzach i bippsji jeszcze mniej. Czy te 19 mm to dużo? Czy oprócz TSH zrobic coś jeszcze dodatkowo czy na razie do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,62583077,62583077,Usg_tarczycy_chyba_boje_sie_raka_.html


Temat: Diagnostyka - anty TG, TSH III, TSH TRab
Tak się pisze tsh trzeciej generacji ale to jest zwykłe tsh i wcale nie trzeba się tym przejmowac ,co bardziej obeznani nawet tego przy wynikach nie pisza bo to nie ma diagnostycznie zadnego znaczenia.Czyli w ofercie Twego laboratorium jest "zwyłe "badanie tsh i możesz je śmialo robić. Trzeba robic Anti TG i Anti TPO czasami jedne tylko podniesione sa a 2 w normie i nie zrobienie tych które sa akurat podniesione skutkuje tym ze pacjent wychodzi jako osoba nie chorująca na zapalenie tarczycy.Tyreoglobuline robi sie w diagnostyce raka tarczycy,to akurat nie Twój przypadek/Wskazane jest Jacku abyś zrobił sobie :ft 3 i ft 4 oraz TSH ,Anti TG i Anti Tpo i tyle
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,31188344,31188344,Diagnostyka_anty_TG_TSH_III_TSH_TRab.html


Temat: Szukam mam ktore robily badania tarczycy w ciazy.
mocpytan napisała: > a czy robić badania jeśli tsh jest w normie? > Moja mama miała raka tarczycy i lekarz najpierw uważał, że są > wskazania do badań i usg, a potem się wycofał i stwierdził, że skoro > tsh w normie to nie ma po co robić reszty badań Sytuacja autorki wątku dowodzi,że norma tsh to za mało;ona ma tsh dobre,ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,67914518,67914518,Szukam_mam_ktore_robily_badania_tarczycy_w_ciazy_.html


Temat: Nadczynność tarczycy, a ciąża.
Pewnie nie powinnam się wypowiadać, bo ja mam zupełnie inny problem z tarczycą: ponad rok temu wycięli mi całą tarczycę z powodu raka tarczycy. Spotkała mnie także ta "przyjemność" jaką jest przełom tarczycowy, faktycznie jest to niebezpieczny atak. Teraz u mnie wymagana jest nadczynność- tzn. mam brać tyle hormonów że TSH ma wykazywać nadczynność (po to żeby mi ta tarczyca nie odrastała). Wyniki TSH mam zawsze poniżej normy i zarówno ginekolog jak endokrynolog twierdzą ze to w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na ciążę (jestem w 14 tygodniu). Wiem też że będę miała na pewno cesarkę, m.in. z powodu tej tarczycy. Jedyne co ci mogę poradzić, to oprócz ginekologa regularnie odwiedzać endokrynologa. To konieczne! Pozdrawiam i życzę zdrowia Agnieszka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,6175252,6175252,Nadczynnosc_tarczycy_a_ciaza_.html